Comerțul Chinei cu SUA și Australia, în ciuda tensiunilora, crescut în luna aprilie

Exporturile BEIJING – Chinei au crescut mai mult decât era de așteptat în aprilie, întrucât cererea globală de bunuri chineze a rămas ridicată pe fondul diferitelor etape ale țărilor de a face față pandemiei coronavirusului.

Exporturile în dolari SUA au crescut cu 32,3% în aprilie față de acum un an, a declarat vineri agenția vamală chineză. Aceasta a depășit o estimare de creștere de 24,1% de la analiștii chestionați de Reuters.

Importurile au crescut cu 43,1% în dolari SUA, depășind, de asemenea, așteptările de 42,5%, pe baza unui sondaj Reuters.

Exporturile au fost stimulate de cererea de produse electronice și produse de înaltă tehnologie, în timp ce China a cumpărat mai multe circuite integrate pe fondul sancțiunilor SUA și al lipsei globale de cipuri.

„Perspectivele exporturilor chineze sunt pozitive”, a declarat vineri Joseph Capurso, șeful economiei internaționale al Commonwealth Bank of Australia. El se așteaptă ca Europa și Japonia să urmeze redresarea economică a SUA odată cu creșterea ratelor de vaccinare.

Comerțul chinez cu principalii parteneri a crescut în ciuda tensiunilor politice. În timpul administrației președintelui american Donald Trump, China și SUA au perceput tarife pentru bunuri în valoare de miliarde de dolari. Tensiunile dintre China și Australia s-au schimbat joi, după ce Beijingul a suspendat un dialog economic la nivel înalt între cele două țări.

În aprilie, exporturile către SUA au crescut cu 31% față de acum un an la 42,05 miliarde de dolari. Importurile din SUA au crescut cu 52%, până la 13,94 miliarde de dolari.

Capurso a atribuit îmbunătățirea comerțului SUA-China stimulilor fiscali mari ai SUA sub președintele Joe Biden.

„Recuperarea comerțului SUA-China a inversat o mare parte din criza războiului comercial, chiar dacă au fost eliminate puține restricții comerciale”, a spus el.

El a menționat că, de asemenea, China a cumpărat produse australiene în ciuda restricțiilor, în special asupra bunurilor agricole.

„În timp ce detaliile despre produs nu sunt disponibile, speculăm că creșterea prețurilor la mărfuri se află în spatele atât a expansiunii importurilor Chinei din Australia, cât și a deficitului comercial al Chinei cu Australia”, a spus Capurso.

Importurile chineze din Australia au crescut cu 49% în aprilie până la 14,87 miliarde de dolari, în timp ce exporturile au crescut cu 20% la 5,25 miliarde de dolari.

Exporturile către UE au crescut cu 24%, la 39,92 miliarde de dolari, în timp ce importurile au urcat cu 43%, până la 26,79 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

GIPHY App Key not set. Please check settings